Paimenten puheilla ei ollut painoarvoa, naisten oletettiin puhuvan omiaan – kuulumme samaan seurakuntaan

paimenet-nelikkokuvaJuomme teetä ja syömme suklaakeksejä näytelmäharjoituksissa. On tauko. ”Kun ajattelee perinteisiä joulunäytelmiä, tämä on poikkeuksellinen”, eräs näyttelijöistä sanoo. Ja hän lisää vielä: ”Kun tämän näkee, ei ole entisensä.”

Ajatus saattaa kuulostaa yltiöpäiseltä, mutta näyttelijän silmät kimmeltävät. Kyse on ilosta ja yhteisestä seikkailusta, kun teemme uutta näytelmää.

Alussa kaikki oli olematonta ja sitten sekaisin ja oudossa asennossa. Olemme ommelleet lauseita, laulaneet lavasteita ja sahanneet sävelmiä. Ensi-illassa kuoriutuu ihme – valmis esitys, jossa siinäkin saa olla keskeneräisyyttä, nitkahduksia ja naarmuja. Ne ovat pyhiä piirteitä.

Esiintyjien ja katsojien välille syntyy salaperäinen suhde. Ratkaisevaa ei ole osaaminen ja onnistuminen, vaan osallisuus ihmisen näköisestä elämästä. Siunaus sisältyy tavalliseen ja arkiseen: hengitykseen, kosketukseen ja katseeseen, ihmisten yhteyteen, johon Jeesuskin syntyi.

Jumala tulee sellaisten ihmisten luokse, jotka eivät ole eheitä tai perillä. Jumala ei vaadi valmista. Ihmisen olemus ja elämä riittävät.

Ihailua ja inhoa

Näytelmämme nimi on Paimenet. Jeesuksen ajan yhteiskunnassa heitä saatettiin yhtäältä ihailla ja toisaalta inhota. Monet kansan esi-isistä olivat olleet paimentolaisia. Muistat varmaankin vaikkapa Daavidin. Hän oli alkujaan paimenpoika, joka kuitenkin kolkkasi Goljatin, nousi sankariksi ja kruunattiin kansansa kuninkaaksi. Paimen on Vanhassa testamentissa myös Jumalan vertauskuva (katso esimerkiksi Hes. 34 ja Ps. 23).

Uljaista juurista huolimatta paimenia saatettiin halveksua.  Heitä pidettiin hitaina ja hikisinä. He olivat epäpuhtaita konkreettisesti ja rituaalisesti. Paimenten puheilla ei ollut painoarvoa. Niihin ei luotettu.

Paimenten tavoin väheksyttyjä olivat myös naiset, jotka alkujaan kertoivat Jeesuksen nousseen kuolleista. ”Haudalta palattuaan naiset veivät tästä sanan yhdelletoista opetuslapselle ja kaikille muille. Nämä naiset olivat Magdalan Maria, Johanna ja Jaakobin äiti Maria, ja vielä muitakin oli heidän kanssaan. He kertoivat kaiken apostoleille, mutta nämä arvelivat naisten puhuvan omiaan eivätkä uskoneet heitä. Pietari lähti kuitenkin juoksujalkaa haudalle.” (Luuk. 24: 9-12)

Kuten paimeniin ei tavattu luottaa, samoin naistenkin ”arveltiin puhuvan omiaan”. Heitä ei uskottu. Pietari halusi haudalle itse. Saman hämmennyksen ja epäilyn kanssa kamppailivat eräät toisetkin opetuslapset: ”Nyt ovat muutamat naiset meidän joukostamme saattaneet meidät kerta kaikkiaan hämmennyksiin. He kävivät varhain aamulla haudalla, mutta eivät löytäneet hänen ruumistaan. Sieltä tultuaan he lisäksi kertoivat nähneensä näyn: enkeleitä, jotka sanoivat, että Jeesus elää. Muutamat meistä menivät silloin haudalle ja totesivat, että asia oli niin kuin naiset olivat sanoneet.” (Luuk. 24:22-24)

Olet erityinen

Jeesuksen syntymää ja ylösnousemusta yhdistävät vähäpätöiset todistajat. Paimenten viestistä ”kaikki olivat ihmeissään”. Naisten viestistä opetuslapset joutuivat ”kerta kaikkiaan hämmennyksiin”.

Onneksi Jeesus ei väheksy väheksyttyjä. Sinä olet riittävä. Sinua tulee kunnioittaa juuri sinuna. Sinua ei saa sulkea ulos. Jumala on armollinen ja rakastaa sinua. Hän välittää myös siitä puolesta sinua, jota muut pitävät tai jota itse pidät mitättömänä. Olet arvokas ja sinulla on lupa kuulua Jumalan perheväkeen ja sanansaattajien joukkoon.

Paimenet Betlehemissä ja naiset haudalla kokivat jotain poikkeuksellista, minkä jälkeen he eivät olleet entisellään. He, joita ei ollut totuttu huomaamaan, olivatkin erityisiä. Heillä oli tehtävä. Niin on meilläkin Paimenet-näytelmän tekijöillä. Niin on sinullakin. Kuulumme samaan kertomukseen.
**

Paimenet-näytelmän ensi-ilta on Jyväskylässä Kulttuuritila Omenapuussa 8.11. Lue lisää: www.torstaiteatteri.fi

Lippuja Paimenet-näytelmään saa Tiketistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s