Käsiksi kertomukseen henkilöluettelon avulla

Kuka se on, joka kiipeää puuhun? Entä kuka on se, jolta kiipeilijä on kiskonut liikaa rahaa?

”Mitä, missä, milloin” on klassinen kysymysrimpsu, mutta nyt kysytään k-kysymyksiä: kuka, ketkä, kenelle tai kenen kanssa? Etsitään kulmia, katsojia, katseita ja katseiden kohteita.

Draama syntyy ja elää  ihmisten ja ihmisryhmien suhteissa.

Käytän (taas) esimerkkinä kertomusta Sakkeuksesta (Luuk. 19:1-10). Aikaisemmin listasin siitä verbejä avuksi draamatyöskentelyn ohjaamiseen. Teen nyt toisen apu- ja idealistan. Luetteloin lähdetekstin henkilöt.

Nimeltä mainittuja henkilöitä ovat Sakkeus, Jeesus ja Abraham, mutta kertomukseen liittyy muitakin ihmisiä tai ihmisryhmiä. Teksti mainitsee

  • publikaanit (eli Sakkeuksen alaiset)
  • väkijoukon, jossa – mene ja tiedä –  lienee esim. jerikolaisia kauppiaita, käsityöläisiä, maanviljelijöitä, orjia, sairaita, matkamiehiä ja -naisia, roomalaisia sotilaita, varkaita jne.
  • Sakkeuksen perheen,
  • köyhät ja
  • ne, joilta Sakkeus ”on kiskonut liikaa” (vrt. väkijoukko) sekä
  • Abrahamin pojat (perilliset)

Tämä tekstikatkelma ei mainitse Jeesuksen opetuslapsia, mutta mitä luultavimmin hekin ovat todistamassa Jeesuksen ja Sakkeuksen kohtaamista.

Välillisesti, publikaani-käsitteen kautta, tekstiin kytkeytyy myös Rooman valtakunnan hallinto virkamiehineen ja valtiaineen, joista korkein oli keisari.

Henkilöiden ja ihmisryhmien luettelointi on mekaaninen toimenpide. Minulle se toimii ja antaa usein yllättäviä ideoita ja näkökulmia tekstiin ja siitä tehtävään draamaan.

Näkökulma-sana sisältää sanan näkö. Näkemiseen tarvitaan silmät. Näkökulman vaihtaminen on ikään kuin silmien vaihtamista. Kun luettelen kertomuksen henkilöt, luettelen ne silmäparit, joiden kautta kertomusta voi katsoa. Ja sitten draaman keinoin tehdä näkyväksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s