Näin teen teatteria

Esitän nelivaiheisen reseptin, jota käytän ohjatessani teatteriesitystä. Vaiheet limittyvät, sekoittuvat ja kertautuvat satunnaisesti tai tarpeen mukaan. Sovellan reseptin vaiheita sekä omaan itsenäiseen työskentelyyni että niihin hetkiin, jotka vietän ohjaamani ryhmän kanssa.

1) Keräily

Kuuntelen ja katselen ihmisiä, juttelen, pohdiskelen, hidastelen, lueskelen, katselen kuvia, kävelen metsässä tai olen tekemättä mitään erityistä.

Kokoan talteen tapahtumia, tarinoita, tekstikatkelmia, sanoja, virheitä, säveliä, kuvia, hahmoja, nettisivuja, esineitä, materiaaleja, kankaita, liikkeitä, ilmeitä tai mitä tahansa muuta (näyttämöllä) esiin putkahtavaa. Pyydän toimimaan ja näyttämään.

Keräilyn aikana pidän mielessä näyttämön. Se on keskuspaikka. Vien kaiken kerätyn näyttämölle ja kerääminen myös jatkuu näyttämöllä. Yksin ja yhdessä.

2) Yhdistely

Järjestelen, liitän, revin ja yhdistelen kaikkea keräiltyä. Katselen ja kuuntelen mitä näyttämöllä tapahtuu tai mielikuvittelen, mitä siellä voisi tapahtua.

3) Toistelu

Toistan tai pyydän toistamaan kaikkea keräiltyä ja yhdisteltyä, pieniä yksityiskohtia ja suuria kokonaisuuksia.

Annan kaiken muuttua ja elää. Katselen ja kuuntelen mitä tapahtuu. Pyydän hidastamaan, nopeuttamaan, poistamaan, lisäämään, hiljentämään, koventamaan, mutkittelemaan, etenemään, peruuttamaan tai vääristämään esityksen elementtejä. Unohdukset, virheet ja väärinymmärrykset ovat erikoisen hyviä mausteita.

4) Valinta

Teen valintoja tai pyydän tekemään niitä.  Jahkaus loputtomien vaihtoehtojen välillä lakkaa. Näkökulma vaihtuu, pysähtynyt matka jatkuu ja lukko aukeaa. Esitys valmistuu.

Bonus) Ihmisten kunnioittaminen

Teatteri on luovaa työtä ihmisten kesken. Luovuus on leikki, joka syntyy toisiaan kunnioittavien persoonien välillä. Yritän parhaani mukaan kuunnella ja kunnioittaa heitä, joiden kanssa teen työtä. Olen heistä ja heidän ideoistaan, taidoistaan, toiveistaan ja unelmistaan äärettömän kiitollinen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s