Draamaa katsojan silmissä ja silmien takana

Teatterissa hyvin tärkeä paikka on katsomo. Se on paikka, jossa katsotaan.

Katsominen ei tietenkään ole pelkästään teatterille tyypillinen piirre. Ilmiö toteutuu monissa taiteissa, urheilussa, kirkoissa, kouluissa ja aivan tavallisessa elämässä.

Myös Raamatun kertomuksissa katsojan rooli piirtyy esiin. Esimerkiksi nainen, joka uhattiin tappaa kivittämällä, raahattiin katsottavaksi temppeliin ihmisten keskelle. Kyllä he saivatkin ihmeellistä ja kummallista seurattavaa!

Jerusalemissa ihmiset katsoivat kun Jeesus ratsasti aasilla keskelle kaupunkia. Mitä ihmiset näkivät ja mitä se heille merkitsi? Sen he huusivat ilmoille: ”Hoosiannaa”. Katsominen oli kokemuksena niin vahva, että he alkoivat toimia.

Toisaalla eli mies nimeltä Sakkeus. Kadulla tapahtui jotain tärkeää. Muita katsojia oli paikan päällä niin paljon, että Sakkeus pienenä miehenä ei nähnyt mitä oli tekeillä. Mutta hän näki vaivaa. Hän kiipesi metsäviikunapuuhun ja sai itselleen aitiopaikan — ja tuli lopulta itse nähdyksi.

Kun vaivaudun menemään teatteriin ja istun katsomoon, toivon näkeväni jotain itselleni merkityksellistä. Se voi olla esim. minulle uutta, kipeää, rakasta, vaivaannuttavaa, toivoa herättävää, vihattavaa tai luotaantyötävää.

Aavistelen, että katsomossa katson yhtäaikaa sekä oikealle näyttämölle, että omalle ”sisäiselle” näyttämölleni.

Piiloudun katsomon hämärään, mutta samalla olen valokeilassa itse itselleni. Katson näyttämön kautta itseäni. Teatteri on tunnistamisen ja tunnustamisen leikki. Teen löytöjä: tätä olen, tätä en ole, tätä haluaisin olla, tuohon suuntaan en halua mennä, nämä ja nämä asiat eivät kuulu minun elämääni, mutta tuonne minun matkani vielä kerran vie. Tästä unelmoin! Tätä minun sydämeni kaipaa!

Katson näyttämöä. Katson elämääni. — Ja se voi muuttua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s