Ja hän repäisi vaatteensa

Mies, jolla oli multaa hiuksissaan ja revityt vaatteet, juoksi kuninkaan luokse. Jo kohta myös kuningas repäisi vaatteensa ja kaikki hänen miehensä tekivät samoin.

Tämähän on kuin kohtaus provosoivasta näytelmästä.

Kysymys on kuitenkin kuningas Daavidista. Multapäinen lähetti juoksi hänen luokseen ja kertoi suru-uutisen. Daavidin paras ystävä Joonatan ja tämän isä, kuningas Saul olivat kuolleet. (1. Sam. 31)

Muinoin myös Jaakob repi vaatteensa ja pukeutui säkkikankaaseen luultuaan hänen poikansa Joosefin kuolleen. Näin pukeutuneena Jaakob ”suri poikaansa pitkän aikaa”. (1. Moos. 36)

Jaakobin ja Daavidin kerhoon liittyvät ainakin soturi Jefta (Tuom. 11), kuningas Ahab (1. Kun. 27), profeetta Elisa (2. Kun 2), kuningas Hiskia (2. Kun 19) ja Job (Job 1).

Vaatteiden repiminen, säkkikankaaseen pukeutuminen ja mullan ripottelu hiuksiin olivat fyysisiä, näyttäviä ja myös näyttämöllisiä eleitä.

Yksilön henkilökohtainen kokemusmaailma sai konkreettisen muodon ja ilmiasun, joka oli muiden ihmisten luettavissa ja tulkittavissa. Eleet kumpusivat esim. surusta, häpeästä, epäoikeudenmukaisesta kohtelusta tai huolesta oman yhteisön puolesta.

Kun Daavid-kuninkaan palveluskuntalaiset olivat nähneet Daavidin repäisevän vaatteensa,  he tekivät samoin. He jakoivat surun ja tuskan kuninkaansa kanssa. Eleen katsojat liittyivät eleen kautta sen tekijän kokemusmaailmaan.

Yksilöiden välisten suhteiden lisäksi tämä riisumisen ja pukeutumisen akti näytti lujittavan yhteisön sisäistä identiteettiä ja myös yhteisön suhdetta Jumalaan.   Nehemian kirjassa (luku 6) kerrotaan kuinka israelilaiset yhdessä ”kokoontuivat paastoamaan, säkkivaatteet yllään ja multaa hiuksissaan.”

Israelilaiset paastosivat ”vetäytyneinä erilleen kaikista muukalaisista”. Yleisöä – ainakaan erillistä sellaista – ei ollut. Israelilaiset olivat toinen toistensa katsojia ja samalla yhteisönä heidän Jumalansa silmien alla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s