Kuumailmapallo näyttämölle ja heti

Unkarilainen ohjaajaa Andri Zholdak saattaa olla lavastajan painajainen. Hän kuulemma vaatii, että lavasteiden ja rekvisiitan on oltava harjoituksissa valmiina heti kun niitä tarvitaan.*

Valmiina oleminen tarkoittaa  lopullista ratkaisua. Vaikkapa tuolin, jota käytetään harjoituksissa, pitää olla lopullinen esityksessä käytettävä tuoli, eikä mikään harjoituskappale tai tilapäisratkaisu.

Miksi mikä tahansa jakkara ei sitten kelpaa?

Parhaillaan ohjaan itse näytelmää, jonka nimi on Kuumailmapallo. Harjoituskausi on nyt puolivälissä. Huomaan, että  olen väistellyt kysymystä siitä, miten ihmeessä kuumailmapallo tehdään konkreettisena ilmestyksenä näkyväksi.

Olen käyttänyt tilapäisratkaisuja. Se on vaikeuttanut minun ja näyttelijöiden työskentelyä etenkin niissä kohtauksissa, joissa kuumailmapallon merkitys näyttelijöiden toiminnan kannalta on suuri.

Tänään aamulla otin itseäni niskasta kiinni. Mietin asiaa pääni puhki. Tein päätöksen. Se antoi minulle heti energiaa, uusia ideoita ja intoa ohjaustyöhön.

Vien seuraaviin harjoituksiin muutakin kuin ratkaisun kuumailmapallosta. Näytelmässä on torikauppias, joka myy omenoita.  Tähän mennessä hän  on myynyt tilapäisratkaisuja: fläppitaulun tusseja, kaukosäätimiä ja karvanoppia.

Käyn kaupassa. Ostan kauppiaalle oikeat omenat.

*) Teatteri-lehti 6/2010

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s