Kerron ja kätken tarinaani

Ihminen kaipaa kertoa siitä kuka hän on. Hän asettuu alttiiksi muiden hyväksynnälle tai hylkäämiselle — rakkaudelle tai kuolemalle. Tämä toimii myös näyttämöllä roolihenkilöiden ihmissuhteissa.

Pyydä näyttelijää työskentelemään roolihenkilönään. Pyydä häntä kertomaan minä-muodossa roolihahmonsa elämästä toiselle roolihahmolle, joka olkoon kuuntelija.

Kertomisen jälkeen vaihtakaa kuuntelijaa. Kertoja pysyy kuitenkin samana. Hän saa nyt kertoa elämästään uudelle kuuntelijalle.

Kuulostelkaa yhdessä, miten kertojan tarina ja kertomisen tapa muuttuvat kuuntelijan vaihtumisen vuoksi. Jättääkö kertoja jotain sanomatta, entä sanooko hän jotain aivan uutta?

Vaihda kuuntelijan paikalle vielä kolmas ja neljäskin roolihenkilö.

Kuuntelija voi olla vaikkapa kertojan äiti, paras ystävä, rakastettu, kiusaaja, kilpailija tai lapsi. Entä miten kertomisen tapa ja sisällöt muuttuvat, jos kuuntelija onkin parturi, poliisi, pappi tai Jumala?

Valitse kuuntelelijaksi roolihahmoja, jotka luonnostaan esiintyvät kertojan tarinassa. Yksi ja sama näyttelijä voi toki näytellä kaikkia kuulijoita.

Anna kertovalle näyttelijälle reilusti aikaa työskentelyä varten. Ohjaa häntä kuulostelemaan rauhassa oman roolihenkilönsä suhdetta vastanäyttelijän roolihenkilöön.

Harjoitus rakentaa ja syventää roolihenkilöiden ihmissuhteita ja elämäntarinoita. Samalla improvisoitte pieniä monologeja.

Entä missä nämä monologit kerrotaan? Missä kohtaamiset kertojan ja kuuntelijan välillä tapahtuvat?

Kokeilkaa erilaisia paikkoja. Rakentakaa näyttämölle kahvila, vankila, keittiö tai bussin penkit. Miten paikka vaikuttaa kertomisen ja kuuntelemisen tapaan? Testatkaa valitsemallenne paikalle tyypillisiä ja epätyypillisiä vaihtoehtoja.

Ohjaa monologin oheen toimintaa. Kuuntelijakin saa alkaa puhua. Aluksi hän voi vain kysellä tarkennuksia tarinaan. Näin hän auttaa kertojaa esittävää näyttelijää tekstin tuottamisessa.

Jatkossa kuuntelijan roolihahmo voi myös kommentoida, kehua, kritisoida, neuvoa tai tölväistä kertovaa henkilöhahmoa — miten vain ikinä ihmiset vihaavat ja rakastavatkaan toisiaan.

Vaihtamalla kuuntelijaa rakennat kertojan ihmissuhteita. Saatte tämän elämäntarinaan uusia näkökulmia. Pienistä tarinoista rönsyää draamaa ja teatteria: monologeja, kohtauksia ja valmis näytelmä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s