Turnajaiset alkavat tilauksesta

Sain näytelmätilauksen. Tilaaja toivoi, että esityksen teema olisi rohkeus ja kesto 20-30 minuuttia. Muuten saisin vapaat kädet. Ensi-ilta pitäisi olla Lohjalla 29.8.2010.

Ensi-ilta on osa opiskelijoiden viikonlopputapahtumaa Lohjan Vivamossa. Tilaaja painattaa näinä päivinä tapahtumasta esitteen. Esitettä varten minun tuli keksiä esitykselleni nimi.

Miten nimeäisin esityksen, jonka sisällöstä tai toteutuksesta en tiedä vielä mitään? Ainoa vinkki nimen keksimiseksi oli sana rohkeus.

Ensimmäinen ehdokkaani nimeksi oli Rokansyöjät. Se juontuu tietenkin rohkeuteen liittyvästä sananlaskusta. Toinen ehdokkaani oli sanaleikki ensimmäisestä: Rotansyöjät. Tyrmäsin sen. Sanaleikit toimivat harvoin ja rottien syöminen on ällöttävää.

Kysyin itseltäni: mikä on oikeasti rohkeaa tai kuka tai ketkä ovat rohkeita? Onko pelkääminen tai oman pelon näyttäminen rohkeaa?

Kyseleminen ei tällä kertaa auttanut. Se ei johdattanut minua mielekkäiden näytelmänimien luokse. Pelkokerroin-tv-ohjelma ja Rotansyöjät välähtelivät mielessäni uudestaan. Nitistin ne. Sanoin ei kiitos.

Vaihdoin taktiikkaa. Mitä mielikuvia keksisin rohkeudesta?

Ensimmäiseksi mieleeni nousi kuvia kotkista, karhuista ja leijonista. Totesin kuitenkin, että eläinten valtakunta ei olisi tämän draaman suunta.

Sitten ajattelin pommien purkajia. He ovat rohkeita. Samalla mieleeni tuli punainen nappi, vaikkei sellaista painamalla pommia pureta vaan räjäytetään se.

Makustelin Punaista nappia ääneen. Viehätyin siitä. Räjäytysnappien lisäksi hätä- ja paniikkinapit ovat punaisia. Kytkyjä rohkeusteemaan siis löytyy. Toisaalta nappi on vain tavallinen nappi, joka ommellaan takkiin. Nimi on liian kesy.

Miettimisaika kävi vähiin.

Etsin ratkaisua edelleen mielikuvien kautta. Hätäpäissäni keksin uuden kandidaatin: turnajaiset.

Maistelin uutta ehdokasta minuutin verran. Löysin muutamia hyviä puolia: turnajaisissa on dynamiikkaa ja toimintaa.  Niissä taistellaan, hävitään, voitetaan ja juhlitaan. Turnajaisissa on draaman ainekset.

En tietenkään pidä kaikesta turnajaisiin liittyvästä, mutta on hyvä, että nimessä on ristiriitaa. Nimi on sopivan väljä. Voin liittää siihen uusia tarinoita, merkityksiä, mielikuvia, sanoja, hajuja ja tunteita.

Pidän siitäkin, että turnajaisiin mahtuu rohkeuden rinnalle suurempiakin teemoja: elämää, kuolemaa, rakkautta, oikeutta ja armoa.

Aika loppui. Soitin tilaajalle ja kerroin päätökseni. Nimi painetaan esitteeseen. Teatteriesitykseni ei ole enää olematon. Sillä on esitysaika, kesto, teema — ja nyt myös nimi: Turnajaiset.

Uusi seikkailu draaman ja teatterin parissa on alkanut.

Mainokset

One thought on “Turnajaiset alkavat tilauksesta

  1. Päivitysilmoitus: Keräilin keisarin peukalon ja rouhesormikkaat « Apostolin draamaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s