Rahapussi vai Rakkauden pesä?

Maalasin pääsiäisenä kolme kananmunaa. Annoin niille nimet Mustikkametsä, Pääsiäiskokko ja Napapiiri. Säpsähdin nimen antamisen voimaa. Siveltimen vedot heräsivät eloon.

Esineiden nimeäminen on näppärä työkalu myös teatteriohjaajan pakissa.

Pyydä näyttelijöitä työskentelemään roolihahmoina. Ohjeista heitä keksimään nimiä omille esineilleen. Pyydä roolihahmoja nimeämään myös näytelmän tapahtumapaikkoja.

On hyvä, jos yksi esine tai tapahtumapaikka saa useita eri  nimiä ja merkityksiä. Esimerkiksi metsä voi olla ”Pakopaikka” tai ”Vankila”. Yhdelle se on ”Rahapussi” ja toiselle ”Orjatyömaa”.  Ehkä kaksi muuta pitävät samaa metsää ”Rakkauden pesänään”.

Kun roolihahmot nimeävät esineitä tai paikkoja, he samalla rakentavat niihin henkilökohtaisen suhteen. Eri hahmojen erilaissa suhteissa yhteen ja samaan asiaan piilee meheviä tarinoita.

Mitä esimerkiksi Rakkauden pesässä lymyävät tekisivät tai sanoisivat Rahapussin avaajalle?

Näyttelijöiden keksimistä nimistä syntyy helposti jutun juurta, pieniä tarinoita, vuoropuheluita ja draamaa esitettäväksi.

Ihmiselle annettu nimi, lempinimet tai haukkumanimet kytkeytyvät vahvasti hänen persoonaansa. Tätäkin ilmiötä voit käyttää roolihahmojen työstämisessä.

Pyydä näyttelijöitä antamaan roolihahmoille lempinimiä ja haukkumanimiä. Se rakentaa hahmojen välisiä suhteita ja rikastaa näytelmäsi maailmaa. Miettikää, mistä roolihahmojen toisilleen antamat lempi- ja haukkumanimet ovat kotoisin.

Rakentakaa pieniä tarinoita ja kohtauksia nimien synnystä. Saatte taas hyvää materiaalia käytettäväksi.

Tiedosta, että lempi- ja haukkumanimien antaminen roolihahmoille voi olla vahva työskentely. Anna näyttelijöille tilaa purkaa harjoituksessa syntyneitä oloja.

Esineiden, paikkojen ja ihmisten nimeäminen on kätevä työkalu, jolla voit rakentaa ja rikastaa näytelmäänne. Roolihahmojen ihmissuhteet syvenevät. Draama toimii!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s