Viisaan piispan pakeilla

Sana-lehti on haastatellut hiljattain uudeksi arkkipiispaksi valittua Kari Mäkistä. Pidän kovasti Freija Özcanin toimittamasta jutusta (Sana 25.3.) Mäkinen puhuu siinä mm. kertomusten  merkityksestä:

”Kertomusten maailma on ollut minulle tärkeä. Kertomusten kautta elämä hahmottuu ja jäsentyy. Kertomus on myös uskon äidinkieltä. Meidän uskomme elää peruskertomuksissaan, ja ne kantavat sitä.

Jeesushan toimi niin, että hän kertoi tavattoman paljon kertomuksia ja antoi ihmisten löytää itsensä niistä. Näin se toimii edelleen.”

Niin toimiikin – myös teatterissa. Näytelmä on tavallaan kertomus, joka on kerrottu monologien, dialogien, liikkeen, tanssin, pukujen, lavasteiden yms. keinoin.

Näytelmän suhde katsojiin voi toki olla monenlainen. Teatterissakin voi tyrkyttää ja paasata. Upeampaa kuitenkin on, jos katsoja voi kenenkään tai minkään pakottamatta löytää näytelmästä itsensä.

Minua innostaa myös Mäkisen pohdinta kirjallisuudesta. Sana-lehden mukaan Mäkinen pyrkii kirjallisuuden kautta kuuntelemaan ”minkälaisia mahdollisia maailmoja tämän kulttuurin keskellä syntyy”.

Mäkinen kertoo, että yksi hänelle merkittävä kirjailija on ollut Gabriel Garcia Marquez, ja jatkaa näin:

”Minua on viehättänyt latinalaisamerikkalainen maaginen realismi, jossa ahtaan todellisuuden seiniä potkitaan vähän hajalle. Se avaa näkymiä paitsi myyttien ja tarinoiden maailmaan, joka on aina rikkaampi ja monitahoisempi kuin silkka realismi, myös siihen, että todellisuus ei pääty bensan hintoihin.”

Teatterikin on tapa hahmottaa mahdollisia maailmoja. Askel unelman toteutumiseen on tehdä se näkyväksi. Toivon ja rohkeuden hippuja satelee tähän ja nyt.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s