Kirjoita järkeä nopeammin

Teatteriharjoitukset ovat päättyneet. Intensiivinen ja idearikas työrupeama on jäänyt taakse. Ryhmä lähti juuri kotiin. Ohjaajaa haukotuttaa.

Pinnistä vielä hetki.  Tartu kynään. Kirjoita nopeasti muistiin ryhmäsi kanssa tekemäsi löydöt ja oivallukset. Minuutista viiteen minuuttiin riittää hyvin.

Muisti pettää kovin herkästi. Seuraavissa harjoituksissa olisi tuskallista huomata, että parhaat oivallukset ovat unohtuneet.

Muisteleminen puuduttaa. Se kuluttaa aikaa ja energiaa. Huonoimmillaan se myös riitauttaa ryhmää. Motivaatio saattaa laskea.

Kun kirjoitat muistiinpanoja, kirjoita nopeasti.  Älä välitä oikeinkirjoituksesta. Kaikki kirjoittamasi saa ja pitääkin olla luonteeltaan keskeneräistä. Kirjoita hätäisesti ja suunnittelematta.

Pidä kynäsi liikkeessä. Tiedosta, että kirjoittaminen on fyysistä työtä. Keho kulkee edellä, järki seuraa perässä. Harjoituksissa kertynyt tiedostamatonkin tieto voi päätyä paperille.

Kirjoita mihin lystäät: kuitin taakse, kirjekuoreen tai fläppipaperille. Tyylipisteitä ei jaeta. Muistikirjat tai luonnosvihkot ovat myös oivia välineitä. Tekstit pysyvät tallessa yksissä kansissa.

Muistiinpanoja tehdessäsi sinun ei tarvitse varsinaisesti luoda mitään uutta. Kirjoita yksinkertaisilla lauseilla siitä, mitä merkityksellistä näit ja kuulit juuri päättyneissä harjoituksissa.

Jäsennä tekstiäsi ympyröimällä sitä. Piirrä nuolia, sulkuja ja numeroita, kukkia tai pääkalloja.

Kokeile myös piirtää kuvia harjoittelemistanne kohtauksista. Tikku-ukot kelpaavat. Kukaan ei arvostele. Älä sinäkään itseäsi.

Huolehdi vain siitä, että sormesi liikkuvat. Ajatusten tallentamisen lisäksi myös uusia ideoita syntyy kuin itsestään. Näytelmäsi käsikirjoitus ja dramaturgia hahmottuvat pala palalta.

Kirjoittamasi sanat, tekstit, tarinan katkelmat ja kuvat ovat sinulle evästä seuraavia harjoituksia varten. Sanat ovat kompassi tai kartta, mutta eivät päämäärä tai keskipiste.

Voit myös pyytää ryhmäsi jäseniä kirjoittamaan muistiinpanoja harjoituksen tärkeistä hetkistä tai uusista vuorosanoista.

Varaa yhteiselle kirjoitustyölle aikaa harjoitusten loppupäästä. Näin korjaatte työnne  sadon talteen.  Samalla se on siemen seuraavia harjoituksia varten.

Kasvu jatkuu kerta kerralla valmiiksi näytelmäksi.

Jätä myös huolet muistikirjaasi. Kirjoita lyhyesti niistä kohtauksista, jotka eivät suju. Ongelmat muhivat ja pitävät huolta itsestään. Ratkaisut nousevat esiin tavalla tai toisella.

Pieni kirjoitustuokio palkitsee suuresti. Ideasi pysyvät tallessa ja versovat uutta kasvua. Ongelmat ratkeavat. Sinulla on hyvä perusta seuraavien harjoitusten ohjaustyötä varten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s