Leiki Shakespearea

Shakespeare ei kirjoittanut kammiossa. Hän kuului teatteriryhmään: näytteli ja kirjoitti ihmisten joukossa. Kuka ties myös Shakepearen kollegojen sanoja, tekoja ja kirjoituksia päätyi hänen teksteihinsä.

Teatteri on ryhmän taidetta.  Tehtävä- ja ammattinimikkeet ovat myöhäistä perua.

Perinteisissä näytelmäteksteissä ei toki ole mitään pahaa. Kannattaa perehtyä ainakin Näytelmäkulman ja Suomen näytelmäkirjailijaliiton nettisivuihin. Kolua läpi myös kirjastosi näytelmähyllyt.

Sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tuhrata aikaa juuri sinulle tai ryhmällesi sopivan käsikirjoituksen etsimiseen. Suosittelenkin, että harkitset teatterin tekemistä ilman ennalta valmista näytelmäkäsikirjoitusta.

Tee shakespearet. Kokoa joukkosi. Kuunnelkaa toisianne. Tarinoikaa ja toimikaa yhdessä.  Jokaiselle löytyy sopiva roolihahmo näyteltäväksi  oman iän, sukupuolen, taitojen ja toiveiden mukaan. Näytelmästä tulee ryhmäsi näköinen ja kokoinen.

Teatterinäyttämö on kuin kolmiulotteinen paperi. Kirjoita ryhmäsi kanssa näytelmää suoraan näyttämölle.

Toki tavallisestakin paperista on apua. Luonnokset riittävät pitkälle. Käsikirjoitus on ryhmääsi varten.

Kirjoittakaa näytelmää kuin matkapäiväkirjaa. Sitäkään ei täytetä ennalta. Päiväkirjaa kirjoitetaan tien päällä:  ihmisistä ja ilmiöistä, eksymisestä ja löytämisestä, pedoista ja enkeleistä, vaaroista ja niistä pelastumisesta, kohtaamisista, riidoista ja rakkaudesta.

Sanat ovat rajallisia. Piirtäkää kuvia tai repikää niitä lehdistä.  Kerätkää tarpeellisia ja tarpeettomia esineitä. Asettakaa kuvia, tekstejä tai tavaroita janaksi. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole. Yhtäkkiä teillä on  käsikirjoitus, joka on todella käsin kirjoitettu.

Kenties ensi-illan tai koko esityskauden jälkeen jatkat työtäsi Shakespearena ja kirjoitat näytelmänne muistiin tapahtuma tapahtumalta ja vuorosana vuorosanalta. Ellei sitten jo uusi seikkailu ole vienyt sinua ja ryhmääsi mennessään.

Ota riski ja jätä valmiit piirustukset. Kengät ja mukava matkaseura vievät pitkälle. Kirjoittaa voit tien päällä tai vasta matkan jälkeen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s