Näillä säännöillä pötkit pitkälle

Käytän seitsemää pelisääntöä ohjatessani pieniä teatteriryhmiä. Kerron tässä pelisäännöistä siihen tapaan kuin kerron niistä ryhmälleni sen ensimmäisissä harjoituksissa.

Istun ryhmäni kanssa tuolipiirissä.

1. pelisääntö: Vapaaehtoisuus

Tähän ryhmään  osallistuminen on vapaaehtoista. Kaikki teettämäni harjoitteet ovat vapaaehtoisia. En voi, enkä halua pakottaa sinua tekemään mitään, mitä et itse halua tehdä.

Sinulla on lupa liittyä ryhmään ja yhteiseen tekemiseen omalla tahdillasi. Voit rauhassa kuunnella ja kunnioittaa omia rajojasi.

2. pelisääntö: Luottamuksellisuus

Näyttämöllä tulet nähdyksi. Esiinnyt toki roolihahmona, mutta olet näyttämöllä silti myös oma  itsesi. Se voi olla hurja kokemus. Siksi yksi pelisääntö on luottamuksellisuus.

Omista asioistasi voit puhua tämän ryhmän ulkopuolella. Muiden ryhmän jäsenten työskentelystä tai heidän jakamistaan elämänkokemuksista et saa puhua.

Valmiista näytelmästä saat tietenkin kertoa tämän ryhmän ulkopuolella. Voit puhua siitä, minkä yleisö jokatapauksessa tulee näkemään ja kuulemaan.

Luottamuksellisuus vähentää pelkoa ja lisää turvallisuutta ryhmässä.

Varautuneen ryhmän jäsenet löytävät turvan varmoista ja tylsistä ideoista ja tekemisen tavoista.

Jos taas ryhmän jäsenet löytävät turvan toisistaan, he saavat omaperäisiä ideoita ja heidän yhteinen työnsä näyttämöllä on vapautunutta ja upeaa seurattavaa.

3. pelisääntö: Lupa omaan kokemukseen ja elämäntarinaan muiden neuvomatta

Teatterin tekeminen on jakamista. Se ei ole neuvomista tai mestarointia. Sinulla on tässä ryhmässä oikeus omaan kokemukseesi ja siitä kertomiseen omin sanoin.

On tärkeää, että emme analysoi tai tulkitse toistemme elämäntarinoita roolihahmojen kautta. Roolihahmo on roolihahmo ja sen näyttelijä on oma itsensä.

Luonteenpiirteiden tai muiden merkitysten ripustaminen ihmiseen hänen ulkopuoleltaan on väärin.  Ihmisen elämä saa olla olemassa  juuri sellaisena kuin se on hänen itsensä kertomana.

4. pelisääntö: Ajan tasaaminen

Ole rohkea ottamaan oma aikasi ja paikkasi osana ryhmää. Pidä huolta, että annat myös toisille tilaa ja aikaa vähintään saman verran kuin käytät itse.

5. pelisääntö: Sitoutuminen aikatauluihin ja läsnäoloon harjoituksissa

Teatteri syntyy siitä, että ryhmä ihmisiä sitoutuu olemaan samassa paikassa samaan aikaan.Taidoilla ja tiedoilla ei ole mitään arvoa, jos ei ole läsnäoloa.

Haluan, että sitoudumme yhdessä aikatauluihin. Aloitamme työskentelyn ja lopetetamme sen täsmällisesti.

6. pelisääntö: Kuunteleminen

Toivon, että kuuntelet minua kun ohjaan sinua tai koko ryhmää. Minä sitoudun kuuntelemaan sinua ja koko ryhmää. Ilman kuuntelua ei ole vuorovaikutusta. Ilman vuorovaikutusta ei ole teatteria.

7. pelisääntö: Mokaaminen on sallittua

Pidän itse kiinni kertomistani säännöistä. Myös tästä viimeisestä. En ole täydellinen. Saatan tehdä virheitä. Parhaani mukaan myös tunnistan ne ja kannan niistä vastuun.

Ketään ei täällä nolata eikä kenenkään mokille naureta. Omille mokille saa toki nauraa. 🙂

Mainokset

One thought on “Näillä säännöillä pötkit pitkälle

  1. Päivitysilmoitus: Kollaasista kipinä tarinoille ja draamalle « Apostolin draamaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s