Liikennesääntöjä teatteriympyröihin

Autolla ajaminen ilman liikennesääntöjä olisi kamalaa. Moni kolhisi itsensä tai vähintään ajokkinsa. Joku ei pääsisi koskaan perille.

Teatterikin on liikennettä.  Näytelmän valmistaminen on ryhmän yhteinen matka ensimmäisistä harjoituksista ensi-iltaan ja aina viimeiseen näytäntöön saakka.

Yhteisen matkan lisäksi ryhmäsi jäsenet ovat itsekseen liikenteessä omien elämiensä kanssa. He vuoroin liittyvät ja vuoroin ottavat etäisyyttä ryhmän toisiin jäseniin, yhteiseen tekemiseen ja valmistettavan näytelmän teemoihin.

Kaduilla liikkuvia ihmisiä ohjataan liikennesäännöillä. Ajokortin saaminen tai pitäminen edellyttää sitoutumista sääntöjen noudattamiseen. Myös teatterin tekemiseen tarvitaan sääntöjä.

Rakenna edellytyksiä ja puitteita turvalliselle liikenteelle.  Määritä ja kerro pelisäännöt ryhmällesi. Ilman sääntöjä ei kannata startata. Ryhmä ilman pelisääntöjä on vaarallinen paikka.

Julista säännöt heti ensimmäisellä kerralla kun ryhmäsi kokoontuu. Liikennesääntöjäkään ei aleta määritellä vasta kolarin satuttua. Muistuta säännöistä toisen kokoontumisen aluksi ja myöhemminkin. Kertaa ne, jos ryhmääsi tulee uusi jäsen.

Pystytä liikennemerkit: jaa säännöt paperilla, ripusta ne seinälle ja kerro ne suullisesti. Käytä tavallisia, helposti ymmärrettäviä sanoja. Toimi itse sääntöjesi mukaan.

Säännöt tekevät matkustamisesta turvallista ja rentoa. Lähtökitka kevenee, risteyksiä ei tarvitse pelätä ja perille pääsy tuntuu varmalta jo lähtiessä. Joillakin tieosuuksilla voi päästellä kovaakin vauhtia ilman välitöntä vaaraa rysähdyksestä. Matkalla on jopa hauskaa.

Sääntöjen laatiminen on ohjaajan tehtävä. Ryhmän jäsenillä on aina erilaisia taustoja, tarpeita ja toiveita. Heillä on toisistaan poikkeavia kokemuksia ja käsityksiä ryhmässä toimimisesta ja teatterin tekemisestä. Jos sinä et määrittele sääntöjä, joku muu tekee sen.

Ryhmän pelisäännöt ja käytänteet voivat toki syntyä vähitellen matkan edetessä ja ilman erillistä määrittelyä. Vaarana kuitenkin on, että näin syntyneiden sääntöjen taustalla kumisee vain rohkeimpien tai röyhkeimpien ääni. Hiljaisemmat ja hitaammat kärsivät.

Selkeät, avoimesti kertomasi säännöt auttavat ryhmäsi jäseniä hahmottamaan, minkälaiseen toimintaan he ovat sitoutumassa. Hän, jota sääntösi eivät miellytä, voi toki jättäytyä ryhmästäsi pois. Se on kaikkien etu.

Ohjaa teatteriliikennettä selkeillä ja reiluilla pelisäännöillä. Se lisää sitoutumista, ryhmän yhteenkuulumisen tunnetta, turvallisuutta, energiaa – ja vapautta.

Jatkossa voit lukea kuudesta minulle tärkeästä pelisäännöstä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s