Tuolipiiri pelastaa päiväsi, osa 2

Tee tuoleista piiri ja pyydä ryhmääsi istumaan siihen aina harjoitusten alussa. Ota se tavaksi. Piiri on selkeä yhteisen työskentelyn aloittamisen merkki.

Sinun ei tarvitse huolehtia ryhmäsi jäsenten jututtamisesta tai viihdyttämisestä ennen piiriä. Voit valmistella harjoituksia rauhassa.

Piirissä voit pyytää ryhmäläisiä kertomaan kuulumisiaan tai siitä, millä mielellä he ovat harjoituksiin tulleet. Tuolipiiri rakentaa sillan arjen asioista harjoituksiin ja liittää toisistaan erillään olleet ihmiset taas yhdeksi ryhmäksi.

Arjen akuutit sattumukset saattavat häiritä ryhmäsi jäsenten keskittymistä draamatyöskentelyyn. Kuulumisten jakaminen tuolipiirissä vähentää niiden häiritsevyyttä. Samalla ryhmäsi jäsenet alkavat kuunnella toisiaan. Sitä taitoa tarvitaan näyttämölläkin.

Tietenkin piirissä näet heti ketkä ovat paikalla ja millainen on heidän vireystilanssa. Piirissä sinun on helppo kertoa tärkeitä infoasioita tai  toiveitasi alkamassa olevien harjoitusten suhteen.

Kerro ryhmällesi, että tuolipiiri on tärkeä teatterin tekemisen kannalta. Edellytä jokaiselta toisten kuuntelemista ja kunnioittamista. Jos ryhmäsi jäsenet eivät kuuntele toisiaan omina itsenään, kuinka se voisi onnistua näyttämöllä rooleissa?

Työskentely tuolipiirissä  kehittää teatterin tekemisen perusedellytyksiä ja -taitoja.

Kokoa piiri myös harjoitusten lopuksi. Tuolipiiri on selkeä ja turvallinen tapa lopettaa yhteinen työskentely. Piirissä istahtaminen on silta harjoitusten kokemuksista ryhmäsi jäsenten omaan arkeen.

Loppupiirissä voit pyytää ryhmäläisiä kertomaan lyhyesti, miltä harjoitteleminen tuntui. Harjoituksissa syntyneille kokemuksille on tärkeää olla purkamisen paikka. Kokemusten neutraali sanoittaminen riittää. Karsi analyysit ja neuvottelut loppupiiristä.

Huolehdi, että alku- ja loppupiirissä:

  • Jokainen ryhmäsi jäsen saa puheenvuoron. Pakko ei ole tietenkään sanoa mitään.
  • Kaikki sitoutuvat kuuntelemaan toisiaan.
  • Kenenkään sanomisia ei analysoida tai kommentoida. Jokaisella on oikeus omaan kokemukseensa ja sen sanoittamiseen omalla äänellään.
  • Muista kiittää ryhmäsi jakamista ajatuksista ja yhteistyöstä!

Selkeät rajat rakentavat ryhmääsi luottamusta ja turvaa.  Älä siis järjestä jatkoporinoita piirin jälkeen.  Kenenkään ei pitäisi joutua arvuuttelemaan, jääkö hän jostain oleellisesta paitsi. Ja sinä vältyt henkilökohtaisen vastaanoton pitämiseltä. Loppu on loppu. 🙂

Hyvin ohjattu työskentely tuolipiirissä on harjoituksille hyvä kehys. Sen sisällä ryhmäsi uskaltaa heittäytyä seikkailuun, onnistua ja epäonnistua turvallisesti. Siitä syntyy teatteri. Jos aikasi on kortilla ennen harjoituksia, niin valmistele vähintään tuolipiiri.

Mainokset

One thought on “Tuolipiiri pelastaa päiväsi, osa 2

  1. Päivitysilmoitus: Kollaasista kipinä tarinoille ja draamalle « Apostolin draamaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s