Tuolipiiri pelastaa päiväsi, osa 1

Kun draamaryhmäsi kokoontuu ensimmäistä kertaa, salainen aseesi jännitystä vastaan ja onnistuneen harjoituksen puolesta on tuolipiiri.

Varaa aikaa harjoitustilan järjestelemiseen ennen harjoitusten alkua. Päätä, mihin ryhmäsi jäsenet tulevat istumaan. Tämä saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta asiaan kannattaa paneutua.

Rakenna tuoleista piiri ryhmäsi jäsenten pääluvun mukaan. Muista varata paikka myös itsellesi. On tärkeää, että tuolien piiri on mahdollisimman pyöreä ja siisti. Sinne tänne vinksottavat tuolit luovat levottomuutta harjoitustilaan ja ryhmään.

Jätä piirin keskusta tyhjäksi. Teatterissa tarvitaan yhteyttä ja kommunikaatiota ihmisten välillä. Pöydät, tuolit tai vaikkapa reput piirin keskellä ovat esteitä kuuntelemiselle ja yhteyden syntymiselle.

Tuolipiiri

Tuolipiiri on kohtaamispaikka

Pyri siihen, että piirin kaikki tuolit ovat samanlaisia.  Jokaiselle ryhmään tulijalle olisi tärkeää varata oma erillinen istuin. Vältä sohvien tai nojatuolien käyttämistä.

Jos käytät lattiatyynyjä, pyydä ryhmäsi jäseniä istumaan niillä edes suurin piirtein suorassa.

Pitkin pituuttaan makoileva ihminen saattaa torkahtaa tai hän  puuhailee tai vähintään ajattelee omiaan.  Hän saattaa toki sanoa kuuntelevansa muita. Vaikka näin olisikin, ei sellaista kuvaa synny muille.

Rakentamalla tuolipiirin rakennat edellytyksiä turvalliselle ja idearikkaalle luovalle toiminnalle. Teatterin tekeminen on konkreettisten tapahtumien sarja konkreettisessa paikassa. Harjoitustilalla ja yhdessä olemisen muodoilla on väliä.

Tuolipiirisi on nyt valmis ja ryhmäsi jäsenet saapuvat harjoittelutilaan. Kun haluat aloittaa harjoitukset, pyydä ryhmäsi istumaan piiriin.

Tuolien piiriin on kiva tulla. Ryhmäsi jäsenelle tulee tervetullut olo. Istuessaan piiriin, hän saa heti kokemuksen kuulumisesta erityiseen joukkoon, johon olet varannut hänelle paikan. Häntä on ajateltu.

Piirissä kaikki näkevät toisensa ja tulevat nähdyksi tasapuolisesti. He, joilla on uskallusta, tarmoa ja ääntä, eivät saa suhteettoman paljon huomiota. Hiljaiset ja ujot taas pääsevät näkyvyydessä lempeästi samalle viivalle muiden kanssa.

Entä he, joille on luontaista heitellä sivummalta kärkkäitä kommentteja? Tuolipiiri auttaa taas. Arvostelijat tulevat näkyväksi osana ryhmää. He täyttävät oman paikkansa ja kantavat vastuunsa ryhmän onnistuneesta toiminnasta.

Tuolipiirissä myös sinä ohjaajana näet kaikki tasapuolisesti ja kaikki näkevät ja kuulevat sinut. Tuolipiirissä istuminen auttaa ryhmäsi jäseniä liittymään vähitellen toisiinsa ja ohjaamaasi tekemiseen. Teistä kaikista tulee oikea ryhmä!

Tuolien asettaminen piiriksi on tavallinen ja vähäpätöiseltä tuntuva asia. Piirin rakentaminen vaatii sinulta hieman viitseliäisyyttä, mutta palkitsee varmasti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s